Dat vlees een rol speelt in het milieuvraagstuk is duidelijk. Maar als je met een helicopterview naar de veeteeltsector kijkt, krijg je toch een ander perspectief. Elke liter water die de koe verbruikt wordt toegerekend naar een kilogram vlees. Maar koeien worden in Nederland meer gehouden voor de productie van melk en kaas. Daarnaast zijn er veel meer van oorsprong dierlijke producten zoals onze schoenen, bankstellen, gelatine en lijm. Het probleem is veel groter en complexer. Als het aan mij ligt gaan we minder en kwalitatief beter duurzaam geproduceerd vlees eten.
Dierenwelzijn is voor ons zeer belangrijk. Dieren dienen met respect te worden behandeld. Tijdens hun leven, bij het vervoer en tijdens de slacht. Als slager ben ik hier ook uit kwaliteitsoogpunt bij gebaat. Als een dier stress heeft gehad tijdens de slacht resulteert dat in slap en waterig vlees. Wij kiezen bewust voor leveranciers die wij persoonlijk kennen, bezoeken en vertrouwen.
Duurzaam is een begrip waar wij graag aan willen voldoen. Maar wat is duurzaam? Er wordt vaak gesproken over de balans tussen de drie ‘P’s”, People, Planet en Profit. Mens, aarde en winst.
Wat goed is voor het milieu is niet altijd beter voor dierenwelzijn en andersom. Megastallen zijn bijvoorbeeld minder milieubelastend dan dieren die loslopen in de wei. In Australië grazen runderen op enorme weilanden waar ze alle ruimte hebben, maar het is niet milieuvriendelijk ze naar Nederland te vervoeren. Willen we mensen helpen door meer producten uit ontwikkelingslanden te importeren, ook al zijn deze producten van mindere kwaliteit?
Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.